Valitse sivu

Asiakaspalvelumme on ruuhkautunut. Vastaa biojätekyselyyn nopeammin täällä.

Biojätteet

Käytä verkkopalvelua

Web service


Soita meille 9.00 - 15.00

Telephone exchange 8.00 - 15.00

(pvm/mpm)

(Local network charge)
facebookinstagram linkedinYoutube

Pienilläkin teoilla on väliä.

Anna biojätteelle mahdollisuus olla hyödyksi

Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä noin 25 prosenttia on biojätettä. Sekajätteeseen laitettu biojäte poltetaan jätevoimalassa, jolloin tärkeät ravinteet ja humus häviävät kierrosta. Kostean biojätteen lämpöarvo on myös paljon heikompi kuin kuivan jätteen. Kun biojätteen lajittelee erilleen sekajätteestä, päätyy biojäte hyödynnettäväksi. Biojätteen määrään voi kotona vaikuttaa viisailla valinnoilla ostamalla ja valmistamalla ruokaa vain tarvittavia määriä. 

Biojätteen käsittely

Biojätteen käsittelyssä on eroja toimialueellamme.  Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Valkeakosken erilliskerätyt biojätteet käsitellään Envor Oy:llä. Hyvinkään, Riihimäen, Mäntsälän, Hausjärven ja Lopen erilliskerätyt biojätteet käsitellään Gasum Oy:llä. Gasum ja Envor tuottavat kerästyistä biojätteistä biokaasua ja maanparannustuotteita.

Järvenpään, Keravan, Nurmijärven ja Tuusulan erilliskerätty biojäte käsitellään Kekkilän kompostointilaitoksella. Kompostointi tapahtuu valvotusti tunnelissa sisätiloissa ja prosessissa syntyvät poistokaasut käsitellään asianmukaisesti. Biojätteen voi käsitellä kompostoimalla sen omalla kiinteistöllä. Lue lisää kompostoinnista täältä.

Kekkilän kompostointilaitos

Biojätteen lajittelu on helppoa

 1. Lajittele biojäte kotona erilleen sekajätteestä.
 2. Vie biojäte pakattuna taloyhtiön biojäteastiaan. Biojäte tulee erilliskerätä kiinteistöiltä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.
 3. Järvenpää, Nurmijärvi, Kerava, Tuusula: Biojäte pakataan paperipussiin tai biohajoavaan pussiin (ei muovipussiin). Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki, Valkeakoski: Biojäte pakataan paperi- tai muovipussiin sekä biohajoavaan pussiin.
 4. Omakotitalossa voit kompostoida biojätteet omassa lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
 5. Mikäli kiinteistöllä ei ole biojätteen kompostointia tai erilliskeräystä, laitetaan biojäte sekajätteeseen.

VINKKEJÄ PAKKAAMISEEN

Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki ja Valkeakoski

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät lisäksi muovi-tai paperipussi sekä biohajoava pussi riippumatta niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Järvenpää, Nurmijärvi, Kerava ja Tuusula

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperipussit sekä biohajoavat pussit riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Lajittele biojätteeseen

 • hedelmien ja vihannesten kuoret
 • lihan ja kalan perkuujätteet
 • kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit
 • ruoantähteet, pienet luut
 • kananmunankuoret
 • pilaantuneet elintarvikkeet
 • talouspaperit ja muut pehmopaperit
 • huonekasvi ja leikkokukat

Biojäteastiaan saa laittaa vain keittiön biojätteitä. Valuta nesteet pois ruoantähteistä ennen kuin laitat ne biojäteastiaan. Pussin pohjalle voi laittaa myös pehmopaperia tai kartonkisen munakennon sitomaan kosteutta. Pienet määrät ruokaöljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Suuremmat öljymäärät tulee pakata suljettuun muovipulloon ja lajitella seka- tai kuivajätteeseen. Kun huolehdit astian puhtaudesta, vältät hajuhaitat.

SÄÄSTÖÄ BIOJÄTTEEN LAJITTELULLA

Kun biojätteet lajitellaan pois sekajätteen joukosta, voidaan sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää. Sekajätteen nimi muuttuu biojätteen lajittelun myötä ns. kuivajätteeksi, jolloin astian tyhjennysväli on mahdollista pidentää asiakaspalvelussamme jopa kahdeksaan viikkoon. Biojätettä keräävän auton reitin varrella asuessa, vaihtoehtona on perustaa biokimppa esimerkiksi muutamien lähinaapurien kesken. Lue kimpan perustamisesta lisää täältä.

Ruskea biojäteastia.

Esimerkki: Viiden kiinteistön yhteinen biojäteastia

Jos biojätettä ei lajitella

Jokaisella kiinteistöllä on oma sekajäteastia (240 l), joka tyhjennetään kahden tai neljän viikon välein. Tyhjennyshinta per tyhjennyskerta on 6,64 €. Kahden viikon tyhjennysvälillä tyhjennyskertoja vuodessa tulee noin 26, jolloin vuosikustannus 172,64 €/talous. Neljän viikon tyhjennysvälillä tyhjennyskertoja vuodessa on noin 13, jolloin vuosikustannus on 86,32 €/talous.

Kun biojäte lajitellaan

Viidellä kiinteistöllä on yhteinen biojäteastia (240 l), joka tyhjennetään kahden viikon välein. Tyhjennyshinta per tyhjennyskerta on 5,79 € ja tyhjennyskertoja on vuodessa noin 26. Näin ollen viiden talouden yhteisen biojäteastian vuosikustannus per kiinteistö on 30,11 €/talous. Jokaisella kiinteistöllä on myös oma kuivajäteastia (240 l), jonka tyhjennysväli on biojätteen lajittelun myötä mahdollista pidentää kahdeksaan viikkoon. Jäteastia tyhjennetään vuodessa noin seitsemän kertaa, joten vuosikustannus on tällä tyhjennysvälillä 46,48 €/talous. Kokonaisvuosikustannusta yhteisellä biojäteastialla ja omalla kuivajäteastia 76,59 €/talous.