Valitse sivu

Biojätteet

Puhelinvaihde


Kiinteistön jätehuolto

asiakaspalvelu@kiertokapula.fi

Jäteneuvonta

neuvonta@kiertokapula.fi

Jätehuollon perusmaksu

perusmaksu@kiertokapula.fi

Pienilläkin teoilla on väliä.

Anna biojätteelle mahdollisuus olla hyödyksi

Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä noin 25 prosenttia on biojätettä. Sekajätteeseen laitettu biojäte hyödynnetään energiana jätevoimalassa, jolloin tärkeät ravinteet ja humus häviävät kierrosta. Kostean biojätteen lämpöarvo on myös paljon heikompi kuin kuivan jätteen. Kun biojätteen lajittelee erilleen sekajätteestä, päätyy biojäte hyödynnettäväksi. Biojätteen määrään voi kotona vaikuttaa viisailla valinnoilla ostamalla ja valmistamalla ruokaa vain tarvittavia määriä. 

Biojätteen käsittely

Biojätteen käsittelyssä on eroja toimialueellamme. Lähes kaikissa Kiertokapulan toimialueen kunnissa (pl. Nurmijärvi) erilliskerätyistä biojätteistä prosessoidaan Hämeenlinnan St1 Renewable Energy Oy:n bioetanolilaitoksella bioetanolia autojen polttoaineen raaka-aineeksi. Sivutuotteena syntyy kaukolämpöä ja sähköä. Jäljellejäävästä massasta tuotetaan biokaasua ja lannoitetta. Nurmijärven erilliskerätty biojäte käsitellään Kekkilän kompostointilaitoksella. Kompostointi tapahtuu valvotusti tunnelissa sisätiloissa ja prosessissa syntyvät poistokaasut käsitellään asianmukaisesti.

Biojätteen lajittelu on helppoa

 1. Lajittele biojäte kotona erilleen sekajätteestä.
 2. Vie biojäte pakattuna taloyhtiön biojäteastiaan. Biojäte tulee erilliskerätä kiinteistöiltä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.
 3. Nurmijärvi: Biojäte pakataan paperi- tai biohajoavaan pussiin (ei muovipussiin). Muut kunnat: Biojäte pakataan paperi- tai muovipussiin (ei biohajoavaan pussiin).
 4. Omakotitalossa voit kompostoida biojätteet omassa lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
 5. Mikäli kiinteistöllä ei ole biojätteen kompostointia tai erilliskeräystä, laitetaan biojäte sekajätteeseen

VINKKEJÄ PAKKAAMISEEN

Muut kunnat, pl. Nurmijärvi

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät lisäksi muovi-, paperi- kartonkipussit sekä kartonkilaatikot riippumatta niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Biojätteitä ei tule kuitenkaan pakata biohajoavaan pussiin

Nurmijärvi

Biojätteet voi pakata esimerkiksi sanomalehdestä itsetehtyyn pussiin. Pakkaamiseen käyvät myös kaikki paperiset ja kartonkiset pussit sekä laatikot riippumatta alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Myös biohajoavia pusseja voi käyttää Nurmijärven alueella.

Lajittele biojätteeseen

 • hedelmien ja vihannesten kuoret
 • lihan ja kalan perkuujätteet
 • kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit
 • ruoantähteet, pienet luut
 • kananmunankuoret
 • pilaantuneet elintarvikkeet
 • talouspaperit ja muut pehmopaperit

Biojäteastiaan saa laittaa vain keittiön biojätteitä. Valuta nesteet pois ruoantähteistä ennen kuin laitat ne biojäteastiaan. Pussin pohjalle voi laittaa myös pehmopaperia tai kartonkisen munakennon sitomaan kosteutta. Pienet määrät ruokaöljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Suuremmat öljymäärät tulee pakata suljettuun muovipulloon ja lajitella seka- tai kuivajätteeseen. Huolehdi astian puhtaudesta. Näin vältät hajuhaitat.